Pages

subota, siječnja 08, 2011

Božićne vanilice

Jedan od meni najomiljeniji recepata koje radim isključivo za Božić jesu Božićne vanilice. Glavni razlog za to je što ih je dobro napraviti unaprijed jer su bolje kad malo duže stoje, što znači da ih mogu napraviti i tjedan-dva prije Božića. Zahtjevaju malo dulju pripremu i rad, ali, vjerujte mi, zaista se isplati...


Original recept sam preuzela sa coolinarike uz minimalne dorade prema osobnom ukusu.

Sastojci:
200g margarina
200g maslaca
5 velikih žlica šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
100g badema
1 limun ili naranča - sok + naribana korica
750g glatkog brašna
Pekmez
Šećer u prahu

Priprema:
Margarin i maslac narezati na listiće i povezati sa šećerom, jajima, mljevenim bademom i glatkim brašnom. Dodati sok od limuna i naribanu koricu.
Zamijesiti tijesto da bude dovoljno kompaktno za razvaljati, ali da se ne lijepi. Prema potrebi dodajte još brašna.
Tanko razvaljati i vaditi kružiće od tijesta sa manjim kalupom, npr. čep od litrenke ruma.


Kružiće peći u prethodno zagrijanoj pećnici na pek papiru na 180 stupnjeva 5-7 minuta ili dok ne počnu dobijate bojicu.
Pustiti da se ohlade, a potom ih spajati sa pekmezom i valjati u šećer u prahu.

NAPOMENE:
Preporučujem neki kiseliji pekmez jer se bolje osjeti okus.
Vanilice je najbolje čuvati u limenoj kutiji na hladnijem mjestu, a i bolje su kad malo odstoje.
Ako se šećer upio nakon dužeg stajanja u kutiji, prije serviranja ga možete ponovo uvaljati u šećer. Ljepše će izgledati.

4 komentara:

  1. A jel mogu da se prave za Uskrs,mala sala,posto nema smailica,Tebi velika pusa

    OdgovoriIzbriši
  2. Hihihihi, probaj, pa javi jel mogu :D ;-))

    OdgovoriIzbriši
  3. Izgledaju prelijepo, samo me zanima, da li ide i mlijeko u njih ili se uspiju umijesiti uz margarin, maslac i jaja?

    OdgovoriIzbriši

Related Posts with Thumbnails