Dok jednog dana nisam "morala" pitu s jabukama napraviti za svog voljenog, pa sam prosurfala netom u potrazi za savršenim receptom i naletjela na nekoliko tisuća recepata za američku pitu s jabukama sa savršeno-prhkom korom... Kombiniranjem tih recepata došla sam do svog savršenog recepta koji nije samo oduševio mog voljenog, već i mene i moju mamu...
Ona isto sad radi po mom receptu ;-))
Sastojci:
250g maslaca (iz frižidera)200g šećera u prahu
prstohvat soli
500g brašna
4 žlice hladnog mlijeka (najbolje iz frižidera)
4 žlice hladne vode (što hladnije)
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
NADJEV:
3-4 jabuke (kiselije ili slađe, ovisno o ukusu)
cimet
krušne mrvice
limunov sok
smeđi šećer
Priprema:
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer, sol i šećer u prahu. Dodajte maslac narezan na komadiće i prstima ih međusobno razmrvite, dodajte vodu i mlijeko, te potom mijesite kako biste oblikovali tijesto...Tijesto raspolovite na pola te jednu polovinu razvaljajte na veličinu protvana, a drugu stavite u zamrzivač. Stavite razvaljano tijesto na dno protvana kojeg ste prethodno namastili maslacem i pobrašnili (da se pita ne primi za protvan)...
Ja volim koristiti okrugli protvan jer mi djeluje više ko iz onih starih američkih filmova i crtića...
Operite i ogulite jabuke te ih naribajte ili narežite na komade. Pomiješajte sa cimetom, sokom od pola limuna, smeđim šećerom (ili bijelim, količina prema želji) i krušnim mrvicama. Krušnih mrvica stavite toliko da malo upije višak soka koji će pustiti jabuka...
Takvu smjesu nanesite na dno tijesta.
Iz zamrzivača izvadite drugi dio tijesta i naribajte ga preko smjese.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 45 minuta ili dok gornji sloj ne porumeni.
Naravno, možete drugi dio tijesta i razvaljati pa napraviti drugačiji "pokrov".
Poslužite toplo sa sladoledom (najbolje od vanilije ili čokolade) ili hladno...
Nema komentara:
Objavi komentar