Pages

subota, ožujka 06, 2010

Choco Moca preljev

Ovaj preljev sam napravila već minimalno 6-7 puta, a zadnja dva Božića bio je i dio božićnih poklona mojim najmilijima.

Nema mnogo sastojaka i vrlo ga je lako napraviti, a preukusan je. Izvrsno ide uz sladoled, puding i sve vrste kolača, a ako usporedite količinu i cijenu u odnosu na kupovne čokolade preljeve ispada i vrlo povoljan.

Sastojci:

400g čokoladnog namaza (nutella, nutti, čokolino namaz - nebitno, ja uzmem najjeftiniji Kplus čokoladni namaz)
300g čokolade za kuhanje
300ml punomasnog mlijeka ili 250g light mlijeka
pola šalice šećera
1 velika šalica jake crne kave

Ako dođe do odstupanja u navedenim količinama može vam se jedino dogoditi da bude gušći ili više tekući.

Priprema:

Rastopite čokoladu nad parnom kupelji pa joj dodajte čokoladni namaz. Miješajte dok se potpuno ne sjedine. Dodajte mlijeko i šećer. Ponovno miješajte. Kuhajte na srednjoj vatri dok ne dođe do kipljenja, ali pritom neprestano miješajte. Nemojte staviti na jaku vatru ili struju jer će se zapeći na dnu pa ispasti gorko. Kad zakipi, smanjite vatru na najmanje i pustite još 8-10 minuta da kuha s tim da povremeno promiješate da se ne napravi korica.
Maknite sa vatre pa dodajte kavu. Dobro promiješajte i pustite da se hladi. Povremeno promiješajte.

Pripremite dovoljan broj teglica da vam stane otprilike 1,5L preljeva. Dobro ih operite i osušite, a zatim pola sata stavite u pećnicu na 100 stupnjeva Celzijevih.

Izvadite ih sa rukavicama (vruće su!) i u njih usipajte srednje ohlađeni preljev. Prekrijte sa prozirnom folijom pa stavite poklopac. Pustite da se vani ohlade do kraja, a zatim ih stavite u frižider.

Rok trajanja: 6 mjeseci do godine dana
Način upotrebe: hladni ili zagrijani preljev prelijte preko željene slastice, pospite sa mljevenim lješnjacima ili bademima i uživajte...

NAPOMENA: Kad otvorite novu teglicu, malo promiješajte preljev jer se na vrhu malo zgusne, a na dnu je rjeđi.

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts with Thumbnails