Pages

petak, veljače 29, 2008

Torta s mandarinama

Sastojci:

3 jaja
15dag šećera
8dag brašna + za kalup
7dag škrobnog brašna
1 žličicu praška za pecivo
7dag gorkog kakaa
krušne mrvice
1kg sitnih mandarinki
2dcl soka od naranče
džem ili marmelada od naranče
5dcl slatkog vrhnja
1 vanilin šećer
1 kremfiks

Priprema:

Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka, te umiješajte jedan po jedan žutanjak i brašno, pomiješano s praškom za pecivo, kakao i šećerom. Ulijte u kalup promjera cca 24cm (namašten i posut mrvicama). Pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva. Neka se sasvim ohladi.

Mandarinke očistite, nasjeckajte i kratko prokuhajte sa sokom od naranči. Izvadite ih, pa dobivenim sokom natopite 2x vodoravno prorezani biskvit. Mandarinke umiješajte u marmeladu i džem pa time slijepite tortu. Neka se sasvim ohladi.

Istucite vrhnje sa vanilin šećerom pa sa 2/3 omažite tortu. Od preostalog ukrasite tortu ružicama ili prema želji.

četvrtak, veljače 28, 2008

Krema od marelice

Sastojci:

30dg marelica iz kompota ili svježih
1.5 dl tučenog slatkog vrhnja
8 piškota
4 okrugla fina keksa
čokoladne mrvice
konjak

Priprema:

Ogulite marelice pa ih izmiksajte ili propasirajte. Pažljivo umiješajte slatko vrhnje. U 4 posudice za posluživanje izmrvite po 2 piškota i poprskajte ih konjakom. Preko njih stavite kremu. U sredinu stavite po jedan keks. Pospite čokoladom, poprskajte konjakom.

Poslužite dobro ohlađeno.

srijeda, veljače 27, 2008

Krema od naranče

Sastojci:

3 jaja
6dg brašna
20dg šećera
4 naranče
liker od naranče

za ukras:
listovi metvice, korica naranče

Priprema:

Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom, dodajte sok od naranči, koricu od jedne naranče i brašno te kuhajte na pari dok se smjesa ne zgusne. U hladnu kremu umiješajte malo likera i snijeg od bjelanjaka.

utorak, veljače 26, 2008

Piknik sendvič

Sendviči su najbolja kreacija ljudskog uma. Tako su jednostavni, a toliko se toga može napraviti s njima. Granice postavlja samo naša mašta. Između dvije šnite kruha ili dvije polovice žemlji možemo staviti što god poželimo.

Sastojci:

4 žemlje po izboru
namaz
mesni dio
po izboru (šunka,salama, pečeno meso, tunjevina)
sve vrste salata
sir
jaja
origano

Priprema:

Osnova sendviča je kruh ili žemlja po izboru koju prerežemo na dva dijela. Donji dio premažemo namazom. To može biti margarin, sirni namaz, majoneza ili kečap, pašteta isl.
Na to stavljamo tzv. mesni dio - šnite šunke, zimske salame, mortadele ili čak pečeno meso po želji.Zatim možemo ubaciti i pokoji komadić sira, te pokoji list zelene salate.
Paradajz, papriku i krastavce preporučam da napravite kao zasebnu salatu sa dresingom od light majoneze i malo soli i začina (bosiljak ili kopar npr.)
Umjesto mesnog dijela možete staviti više sira ili pak sojine zamjene za meso kako bi sendvič bio zasitniji.
Koje pecivo i koje punjenje ćete odabrati, ovisi samo o vašem izboru. Pustite mašti na volju, izaberite više sastojaka koje volite i ne bojte ih se pomiješati. Nemojte se ograničiti na sir/šunka/pecivo sendviče već ubacite više vrsta mesnog dijela, sir koji još niste probali ili neki novi namaz.

ponedjeljak, veljače 25, 2008

Torta od badema

Sastojci:

3 jaja
12dag šećera
5dag brašna + za kalup
15dag mljevenih badema
1 prašak za pecivo
1 žlica kakaa
masnoća za kalup

za nadjev:
20dag šećera
3 žumanjka
15dag maslaca
15dag čokolade u prahu
1dcl slatkog vrhnja

za ukras:
marcipan
šećer u prahu
čokoladne strugotine


Priprema:

Bjelanjke istucite sa 3 žlice vode u čvrsti snijeg, primiješajte šećer, te jedan po jedan žutanjak. Posebno pomiješajte kakao, bademe, prašak za pecivo i brašno pa pridodajte smjesi s jajima.

Ulijte u namašten i pobrašnjen kalup, promjera 26cm. Pecite 35 minuta u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva.

Za kremu tucite žutanjke sa šećerom i čokoladom da se zgusne. U ohlađenu kremu primiješajte izrađeni maslac. Dvaput prorežite tortu. Slijepite tankim slojem kreme.

U preostalu kremu umiješajte tučeno slatko vrhnje i time omažite tortu.

Izmijesite marcipan sa šećerom pa izradite razne prigodne oblike - zvjezdice, jajca, boriće, srca i drugo ovisno o prigodi za koju pripremate tortu.

Dodatno ukrasite čokoladnim strugotinama.

nedjelja, veljače 24, 2008

Proljetna salata


Sastojci:

1/2 glavice crvenog kupusa
manji crveni radič
15dg rikole
1 crvena paprika
1 zelena paprika
2 rajčice
2 mozzarelle
sol i papar
maslinovo ulje
ocat balsamico
10dg pršuta

Priprema:

Povrće dobro oprati i narezati na komadiće, začiniti uljem i octom. Posoliti, popapriti pa staviti u hladnjak ta odstoji. Prije posluživanja narezati mozzarellu i pršut te umiješati u salatu.

EXTRA SAVJET: Umjesto mozzarelle možete upotrijebiti i druge vrste sira poput fete.

subota, veljače 23, 2008

Bijela torta


Sastojci:

15dag brašna
10dag škrobnog brašna
2 pune žličice praška za pecivo
20dag šećera
2 neprskane naranče
10dag mljevenih badema
25dag margarina
5 jaja

za nadjev:
staklenka želea od maline ili ribizla
20dag maslaca
15dag šećera u prahu
2-3 žlice maraskina



Priprema:

Za tijesto mrvite obje vrste brašna, prašak i maslac da dobijete mrvice. Primiješajte im naribanu koricu opranih naranči i bademe, te jaje po jaje da dobijete povezano tijesto.

Ispecite 6 listova u kalupu, promjera 26cm, u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.

Za nadjev izmiješajte maslac sobne temperature sa šećerom da dobijete glatku smjesu kojoj primiješajte maraskino i sok od 2 naranče.

Listove torte namažite drhtalicom i kremom. Složite tortu. Omažite cijelu tortu kremom i ukrasite prema želji.

petak, veljače 22, 2008

Princes-krafne

Sastojci:

0,15L vode
30g maslaca
70g brašna
2-3 jaja
1/2 žličice praška za pecivo

za kremu:
1/2L mlijeka
1 vrećica praška za puding sa okusom vanilije
50g šećera
0,2L slatkog vrhnja


Priprema:

Vodu, maslac i prstohvat soli prokuhajte. Skinite s vatre i uz neprestano miješanje dodajte brašno. Ovu smjesu kuhajte otprilike 1 minutu dok se ne počne odvajati od stijenki posude. U vruće tijesto dodajte jaja.

Kada se tijesto ohladi, umiješajte prašak za pecivo. Pomoću žlice položite komadiće tijesta na lim i ispecite u vrućoj pećnici. Skuhajte puding prema uputama na vrećici i pomiješajte s tučenim slatkim vrhnjem.

Prerežite uštipke i napunite ih kremom od pudinga. Na kraju pospite šećerom u prahu.

četvrtak, veljače 21, 2008

Uštipci

Sastojci:

500g brašna
1 omot instant kvasca
malo soli
50g šećera u prahu
3 žličice vanilin šećera
3 žumanjka
1/2 bočice arome limuna
2 žlice ruma
100g omekšanog maslaca
250ml mlakog mlijeka
marmelada


Priprema:

Pomiješajte brašno s instant kvascem. Dodajte sol, šećer u prahu, vanilin šećer, žumanjke, aromu limuna, rum, maslac i pažljivo, mlijeko. Tijesto mijesite sve dok ne postane glatko. Stavite ga na toplo da poveća volumen za dva puta.

Razvaljajte tijesto na 1 cm debljine i izrežite uštipke promjera cca 5 cm. U sredini napravite rupu i pecite u vrućem ulju.

Ukrasite marmeladom i pospite šećerom u prahu.

EXTRA SAVJET: Uštipke možete preliti i čokoladom ili šećernim preljevom u raznim bojama, te ukrasiti šećernim ili čokoladnim mrvicama.

srijeda, veljače 20, 2008

Jogurt s bananom

Zdravo, prirodno, ukusno i osvježavajuće. Treba li išta više reći?

Sastojci:

4 male zrele banane
malo limunovog soka
4dcl punomasnog jogurta
15dg jagoda
kockice leda

Priprema:

Jagode očistite i narežite te natopite limunovim sokom. Isto napravite s bananama pa ih zajedno s jogurtom, jagodama i ledom smrvite mikserom.

Rastočite u 4 čaše i poslužite.

EXTRA SAVJET:
Na vrh možete dodati tučenog slatkog vrhnja.

utorak, veljače 19, 2008

Engleski kruh

Sastojci:

125g maslaca
100g šećera
3 žličice vanilin šećera
2 jaja
6 kapi arome ruma
malo soli
250g brašna
2 pune žličice praška za pecivo
4 žlice mlijeka
125g grožđica
75g suhih marelica


Priprema:

Pjenasto pomiješajte šećer, vanilin šećer, jaja, aromu ruma, sol, brašno sa praškom za pecivo i mlijeko.

Grožđice i suhe marelice pažljivo umiješajte u smjesu.

Tijesto ulijte u namašten četvrtast kalup i pecite oko 70 minuta u pećnici zagrijanoj na 180-190 stupnjeva.

EXTRA SAVJET: Osim grožđica i suhih marelica, u tijesto možete ubaciti i drugo kandirano ili sušeno voće, te komadiće čokolade i orašastih plodova.

ponedjeljak, veljače 18, 2008

Doboš torta

Sastojci:

6 jaja
15 dag šećera u prahu
1 vanilin šećer
18 dag brašna + za kalup
5 dag omekšanog maslaca + za kalup

za kremu:
25 dag maslaca
12 dag čokolade
10 dag šećera
1 žumanjak

za karamel ocaklinu:
25 dag šećera
1 žličica maslaca


Priprema:

Dobro izmiješajte žutanjke s obje vrste šećera. Pomalo primiješajte otopljeni maslac, brašno i čvrsti snijeg od bjelanjaka. U namašten i pobrašnjen kalup ulijte sasvim malo tijesta da sloj bude debeo 3-4 mm kako biste dobili 8-12 tankih listova. Pecite ih po nekoliko minuta u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva.

U međuvremenu za kremu mikserom dobro izradite maslac sa šećerom. Primiješajte čokoladu otopljenu na pari. Time tanko mažite i slijepite sve listove biskvita (osim jednog) pazeći da kremu ravnomjerno rasporedite po svima. Stavite u frižider.

Za ocaklinu miješajući zagrijavajte šećer na niskoj temperaturi da se jednolično otopi, a zatim požuti. Smjesta nanesite na zadnji list biskvita. Odmah dugim nožem narežite na željeni broj šnita. Svaki put nož namastite maslacem da se karamel ne lijepi.

VAŽNO! Režite karamel dok je topao. Karamel ocaklinu koja je istekla preko ruba, uklonite. Ostavite da se list s karamelom stvrdne pa ga tek potom stavite na tortu. Strane omažite preostalom kremom.

nedjelja, veljače 17, 2008

Čokoladne palačinke


Jedno od interesantnih jela za ljubavnike svakako su i palačinke!

Sastojci:

1/2 - 2/3 L mlijeka
2 jaja
nešto brašna
malo mineralne (samo da malo zapjeni smjesu)
1 vanilin šećer
1 žlica kakaa u prahu
malo soli

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke u jednu homogenu smjesu. Ovaj recept za palačinke je poseban i po tome što u smjesu stavljamo kakao prah koji će dati egzotičan izgled čokoladnim palačinkama.

U palačinke možete staviti razne namaze, orahe, bademe, suho voće, komadiće svježeg voća, te ukrasiti sa šlagom, sladoledom i raznim preljevima.


EXTRA SAVJET:
Palačinke možete raditi i zajedno. Npr. on peče palačinke, a vi ih punite. Nakon zabavne pripreme očekuje vas prava poslastica za nepce.

subota, veljače 16, 2008

Frape s kupinama

Sastojci:

4dg kupina
5dcl punomasnog jogurta
1dcl mlijeka
2 kuglice sladoleda od vanilije

Priprema:

Kupine očistite i rasprostrite na papirnate ubruse da se posuše. Izmiksajte s mlijekom, jogurtom i sladoledom. Rastočite u 4 čaše i odmah poslužite.

petak, veljače 15, 2008

Kolači s duplom dozom čokolade


Idealan recept za sve čokoljupce.

Sastojci:

500g čokoladnih komadića
375g smeđeg šećera
250g margarina
10ml arome vanilije
5 jaja
325g brašna
175g kakao praha
pola žlice soli

Priprema:

Otopite 250g čokoladnih komadića sa smeđim šećerom i margarinom.

Dodajte vaniliju te jedno po jedno jaje dobro miješajući. Umiješajte brašno, kakao prah i sol dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Lagano umiješajte preostale komadiće čokolade, te smjesu ubacite u prethodno namašćen i pobrašnjen protvan.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180ºC oko 25-30 minuta.

Pustite da se ohladi, a zatim narežite na kocke ili na rombove.


EXTRA SAVJET:
Ako kolače zapakirate u plastičnu foliju, mogu držati svježinu 2-3 dana, a ako ih zamotate posebno i stavite u led, mogu držati i dva tjedna.

četvrtak, veljače 14, 2008

Čokoladni frape s bananom

Sastojci:

4 male zrele banane
malo limunovog soka
4 žlice praha čokoladnog napitka
4 dcl punomasnog mlijeka
4 žlice slatkog vrhnja
3 žumanjka
5dg šećera
2 kuglice sladoleda od čokolade

Priprema:

Banane očistite i natopite limunovim sokom. Izmiksajte sa drugim sastojcima da se zapjeni. Rastočite u 4 čaše i odmah poslužite.


EXTRA SAVJET:

Na vrh možete dodati tučenog slatkog vrhnja ili čokoladne mrvice.

srijeda, veljače 13, 2008

Ljubavna strast


Idealno piće za divlje zabave i još uzbudljivije noći.

Sastojci:

2dcl votke
2dcl soka od grožđa
2dcl soka od grejpa
šećer u prahu
kocke leda

Priprema:

U Shakeru promućkajte sve sastojke osim leda.

Kockama leda napunite čaše do vrha i preko njih prelijte koktel.

Piće možete poslužiti sa koktel-kišobranima i slamkama.


EXTRA SAVJET: Koktel možete poslužiti u velikoj čaši od pola litre sa dvije slamčice - jedna za vas, jedna za partnera.

utorak, veljače 12, 2008

Fini keksi



Sastojci:


1 jaje
20dg glatkog brašna
14dg maslaca
7dg šećera
1 žumanjak
2 žlice vrhnja
malo soli
naribana korica limuna

Priprema:

Skuhajte jaje utvrdo, izvadite žutanjak i protisnite ga kroz gusto cjedilo, te pomiješajte s brašnom.
Istresite na radnu plohu, dodajte maslac sobne temperature, narezan na listiće, šećer, malo soli, limunovu koricu i sirovi žutanjak.
Brzo zamijesite s vrhnjem i stavite u hladionik na sat-dva.

Razvaljajte na 2-3mm i izrežite razne oblike.
Pecite 5-7 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 175ºC.

Dobro ohladite pa čuvajte u zatvorenoj limenoj posudi kako bi duže držali svježinu.

ponedjeljak, veljače 11, 2008

Ljubavni zalogajčići



Sastojci:


1 integralni francuski kruh
malo maslaca
50g sira gorgonzole
50g dimljenog lososa
teglica maslina

Priprema:


Kruh izrežite na ploškice. Svaku plošku premažite s malo maslaca te stavite komadić gorgonzole i dimljenog lososa. Masline narežite i njima ukrasite ove male sendviče.

EXTRA SAVJET: mali kanape sendviči idealni su kao predjelo ili dio cijelonoćne zabave. Poseban im je čar i u činjenici da ih možete pripremiti na milijun načina. Bitni sastojci su sir ili mesnati dio, povrće i razni namazi. Pustite mašti na volju!

nedjelja, veljače 10, 2008

Čokoladna srca s punjenjem

Volite medenjake? I još sa sočnim punjenjem? Pa još u obliku srca. Ima li ičeg slađeg?!

Sastojci:

2dcl glatkog brašna
1,5 dcl šećera
1,5 dcl mlijeka
teglica marmelade
malo ulja
prstohvat sode bikarbone
1 žlica gotove smjese za medenjake
300g čokolade za kuhanje

Priprema:

Pomiješajte brašno, šećer, mlijeko, 5 žlica marmelade, ulje, sodu bikarbonu i smjesu za medenjake tako da dobijete jednoličnu smjesu.

Pola smjese ulijte u lim i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° oko 15 minuta - dakle, ne do kraja ispeći.

Napola ispečenu smjesu premažite marmeladom i prekrijte jednom naribanom čokoladom od 100g. Prelijte preostalom smjesom i pecite do kraja - još 15-20 minuta. Ostavite da se ohladi, a onda kalupom u obliku srca izrežite oblike.

Preostalih 200g čokolade rastopite i u nju umočite srca. Osušite ih na rešetki, a zatim se bacite na konzumiranje. U dvoje...

subota, veljače 09, 2008

Bijeli san

Fini kremasti napitak može poslužiti i kao osvježavajući desert.

Sastojci:

1 žlicu sitno samljevenih badema
4 kugle sladoleda od vanilije
malo limunova soka
5dcl punomasnog mlijeka
25dg krušaka
kockice leda
svježe naribani muškatni oraščić

Priprema:

Prokuhajte mlijeko s bademima. Kad se dobro ohladi, procijedite.

Ogulite i očistite kruške, narežite i nakapajte limunovim sokom.

Stavite u mikser i dodajte sladoled, mlijeko i kockice leda.

Dobro izmiješajte, podijelite u 4 rashlađene čaše i ukrasite muškatnim oraščićem.

petak, veljače 08, 2008

Kolač s višnjama


Jednostavan je za napraviti, a tako ukusan... Kolač s višnjama idealan je izbor za završni desert.

Sastojci:


200g maslaca
200g šećera
3 žličice vanilin šećera
6 žumanjka
1 jaje
15 kapi arome limuna
100g mljevenih badema
200g brašna
1 puna žličica praška za pecivo
300g višanja

Priprema:


Pjenasto umutite maslac i šećer sa vanilin šećerom, žumanjcima, jajetom i aromom limuna. Smjesi umiješajte bademe i brašno u koje ste prethodno stavili prašak za pecivo. Smjesu ulijte u namašćen i pobrašnjen protvan te na nju posložite očišćene višnje.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175ºC oko 45 minuta.

Kolač možete ukrasiti šlagom ili posuti šećerom u prahu te poslužiti sa sladoledom ili voćnim preljevom.

četvrtak, veljače 07, 2008

Čokoladna torta s rižom



Sastojci:


400g čokolade s rižom
100-150 ml slatkog vrhnja
250g sira mascarponea
korica limuna
150g višanja iz kompota
1 šlag krema vanilin
2 šlag kreme čokolada
350 ml mlijeka

Za ukrašavanje:
1 šlag krema
125 ml mlijeka
50g čokolade za kuhanje

Priprema:


Čokoladu s rižom razlomite i rastopite na pari. Dodajte slatko vrhnje i lagano miješajte da dobijete jednoličnu smjesu.
Smjesu ulijte u kalup za tortu promjera cca 25cm i ostavite na hladnom mjestu da se skroz stvrdne.
Pripremite vanilin šlag kremu prema uputama na vrećici, te joj dodajte limunovu koricu i sir mascarpone.
Polovicom kreme premažite stvrdnutu smjesu, poslažite dio višnji iz kompote, te pokrite sa ostatkom kreme. Isti postupak ponovite i sam čokoladnom šlag kremom.
Rastopljenu čokoladu za kuhanje premažite po pek papiru i pustite da se stvrdne. Razlomite je na veće komade i njima obložite rubove torte. Šlag kremu pripremite prema uputama na pakiranju i ukrasite površinu torte po želji.

EXTRA SAVJET: par višnji možete ostaviti za dekoraciju, a tortu možete ukrasiti i strugotinama čokolade, čokoladnim mrvicama i sl.

srijeda, veljače 06, 2008

Vrući ljubavni napitak



Sastojci:


400 ml punomasnog mlijeka
150g čokolade za kuhanje
2 vanilin šećera
1 štapić cimeta
2 žličice šećera
100 ml slatkog vrhnja
1 žlica amaretta ili baileysa
2 žličice čokoladnih strugotina

Priprema:


U mlijeko dodajte vanilin šećer, šećer i štapić cimeta. Zagrijte do vrenja. Dodajte čokoladu izlomljenu na komadiće i miješajte na laganoj vatri dok se čokolada ne rastopi. Maknite s vatre i nakon desetak minuta izvadite štapić cimeta iz napitka, te vratite na vatru i zagrijte do vrenja.
Ljubavnom napitku dodajte amaretto, baileys ili drugi liker po želji.
Nalijte ga u veće šalice i ukrasite sa tučenim vrhnjem i strugotinama čokolade.

EXTRA SAVJET: napitak možete dodatno ukrasiti višnjom iz kompota ili servirati uz čajne keksiće.

utorak, veljače 05, 2008

Kruščići u obliku srca


Svako jelo možemo uvrstiti u ljubavnu kuharicu, ako samo malo prilagodimo način pripreme. Čak i običan kruh uz malo mašte može postati glavni detalj ljubavnog objeda.

Sastojci:


300g namjenskog brašna za dizana tijesta
20g kvasca
1 žlica maslinova ulja
½ žličice soli
200-250 ml mlake vode
nešto začina po želji

Priprema:


Svježi kvasac izmrvite u 50 ml mlake vode. Dodajte malo brašna i soli pa stavite na toplo mjesto. Kad se kvasac digne, primiješajte ga brašnu, dodajte maslinovo ulje i toplu vodu pa umijesite glatko tijesto.

U tijesto možete ubaciti mirisnih začina kao što su naprimjer peršin ili bosiljak. Tijesto ostavite na toplom da se diže cca pola sata.

Razvaljajte ga na debljinu od cca 2cm i kalupom izrežite veća srca. Ostavite ih na toplom mjestu oko 15min., a potom ih pecite u namaščenom limu u zagrijanoj pećnici na 180 do 200°C oko 20 minuta.
Prije nego što ih stavite peći, možete ih premazati razmućenim jajetom kako bi poprimilo ljepšu rumenu boju.

EXTRA SAVJET: Možete ih poslužiti uz glavno jelo ili kao predjelo sa prethodno pripremljenim umakom.

ponedjeljak, veljače 04, 2008

Ljubavne kuglice

Imate li doma grožđice, orahe, cimet, klinčiće, muškantni oraščić, đumbir? Nemate?! Pa bez brige, za ovaj recept nije bitno što imate doma, već kako ćete to iskoristiti.

Sastojci:

neki keksi/biskvit
malo pekmeza
malo mlijeka
malo ruma
nešto čokolade
svega po želji

Priprema:

Kao što vidite, sastojci su nabacani bez reda i konca, a razlog je slijedeći...

Puno puta nam se desi da nam neki kolač ili keksi loše ispadnu. Ili ih ukućani iz nekog razloga ne žele jesti. Ili nam se u kuhinjskom ormariću gomilaju razni keksi koje nikad nećemo pojesti, a žao nam baciti.

Za sve navedeno postoji vrlo jednostavno rješenje.

Kuglice svi volimo jer su zgodne za jesti. Osim lijepog izgleda, ukusne su i gušt nam je ubaciti ih povremeno u usta.

Za romantične večere, odnosno kao desert nakon njih, ove kuglice su idealne jer spadaju u tzv. "finger food" pa ih je jednostavno i zabavno konzumirati ili hraniti s njima partnera, a u njih možemo ubaciti i razne sastojke koji slove kao ljubavni afrodizijaci.

Prvo što je bitno je “tijesto”. To mogu biti razmrvljeni keksi, razmrvljeno/prethodno pečeno tijesto/kolač i sl. Dakle, treba vam tzv. kruti dio koji ćete razmrvljene staviti u jednu zdjelu.

Kruti dio možete smočiti sa mlijekom, rumom, kavom isl.

Nemojte dodati previše tekućine već samo toliko da se mrvice namoće i međusobno spoje. Zamjesite sve zajedno.

Smjesi možete dodati 1-2 žlice meda, pekmeza, eurokrem i sl. Ali i ne morate.

Poanta kuglica je da smjesi dodate okuse koji su vama primamljivi i sastojke koje imate doma. Jedino na što pritom trebate paziti je da smjesa zadrži svoju gustoću toliko da od nje možete oblikovati kuglice.

Ukoliko se desilo da je smjesa premalo gusta, dodajte malo krušnih mrvica ili neke druge kekse.

Smjesi možete također dodati čokoladu ili žlicu kakaa.

Nakon što ste u smjesu ubacili sve željene sastojke, ostavite je da odstoji na hladnom oko pola sata. Oblikujte kuglice u koje možete utisnuti očišćeni lješnjak, badem, orah, grožđicu ili krupne komadiće čokolade i sl. Kuglice uvaljajte u kristal-šećer, šećer u prahu, kokos, mljeveni badem ili slično, te ih stavite u frižider da se stvrdnu.


EXTRA SAVJET:
Pustite mašti na volju. Neka ljubavne kuglice poprime vaš osobni dodir i ukus.

Kakao kocke


Jedan od najjednostavniji, a najzahvalniji kolača svakako su kakao kocke. Možete ih pripremiti za svaku priliku, ukrasiti na tisuću načina i osvježiti ih sa tisuću novih okusa.

Sastojci:

2 jaja
25dg šećera
25dg brašna + za lim
5dg gorkog kakaa
1 prašak za pecivo
10dg margarina + za lim
2,5 dcl mlijeka

Priprema:

Mikserom izmiješajte jaja sa šećerom. Umiješajte omekšani margarin.

Pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo, te dodavajte u prvu smjesu naizmjence s mlijekom.

Ulijte u namašćen i pobrašnjen kalup.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 200ºC. Poslije 5 minuta smanjite na 170ºC i pecite još 25-30 minuta.

Ohlađeni kolač narežite, poslažite na rešetku i ukrasite po želji.


EXTRA SAVJET:
Kakao kocke možete posuti šećerom u prahu ili kakaom. Možete ih premazati pekmezom ili preliti čokoladnim preljevom. Možete ih jesti hladne ili poslužiti tople uz sladoled, kremu od vanilije ili razne voćne preljeve.

nedjelja, veljače 03, 2008

Snickers poljupci

Ljubitelj sam jednostavnih recepata. Ako se tu slažete sa mnom, onda je ovaj recept idealan za vas.

Sastojci:

200g čokolade za kuhanje
100g mliječne čokolade
250g petit beure ili drugih suhih keksi
200g kikiriki maslaca

Priprema:

Razmrvite petit beure kekse. Umjesto njih možete iskoristiti i čajne kolutiće ili bilo koje druge suhe kekse, ili pak omiljene corn flakese. Bitno da je suho.

Na pari rastopite svu čokoladu kako bi bila što rjeđa - možete dodati koju kap vode ili mlijeka (ali ne puno jer se inače neće kasnije dovoljno stvrdnuti)

Rastopljenu čokoladu prelijete preko razmrvljenih keksiju, te u smjesu ubacite kikiriki maslac. Kao dodatak, možete ubaciti i komadiće kikirikija.

Pričekajte koju sekundu da se čokolada ohladi, a zatim cijelu smjesu sa rukama zamijesite tako da povežete sve sastojke u jednoličnu mješavinu.

Ruke operite i namočite hladnom vodom, te od smjese napravite kuglice ili plosnate keksiće. Ako primjetite da je smjesa premekana i teško se oblikuje dodajte još keksa/corn flakesa. Ako ih više nemate, mogu poslužiti i prezle.

Kad ste oblikovali keksiće, pustite da se ohlade na sobnoj temperaturi, a zatim i u hladnjaku.

Garantiram da će se pojesti u tren oka i da ćete vrlo brzo raditi još jednu porciju.


EXTRA SAVJET:
U smjesu možete ubaciti i razlomljene komadiće kikirikija.

Čokoladni souffle

Čokoladni nabujak za vrhunski užitak.

Sastojci:

70g šećera u prahu
55g + 1 žlica gorkog kakaa u prahu
85ml hladne vode
6 bjelanjaka
šećer za posipanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 195ºC. Maslacem lagano premažite 6 kalupića za nabujak.

Smiješajte 1 žlicu šećera u prahu i 1 žlicu kakaa u prahu te tom mješavinom pospite dno i stijenke kalupića.

U tavici smiješajte preostali kakao u prahu i hladnu vodu. Pustite da uzavre na umjerenoj vatri i neprestano miješajte pjenjačom. Ulijte u zdjelu.

Električnom mješalicom istucite meki snijeg od bjelanjaka. Dodajte preostali šećer i nastavite tući dok snijeg ne bude čvrst.

Jednu četvrtinu snijega od bjelanjaka dodajte u čokoladnu mješavinu i dobro promiješajte. Dodajte preostali snijeg od bjelanjaka i lagano ga umiješajte tako da nestanu svi bijeli tragovi.

Čokoladnu smjesu razdijelite na pripremljene kalupiće i napunite ih do vrha.

Metalnom spatulom poravnajte površinu.

Palcem prijeđite po rubu kalupića tako da se smjesa ne slijepi dok se bude dizala.

Pecite dok se dobro ne dignu i stegnu, 14-16 minuta. Pospite šećerom u prahu i odmah poslužite.

subota, veljače 02, 2008

Čokoladni prutići s kokosom

Kombinacija čokolade i kokosa pruža desert jedinstvenog mirisa i okusa.

Sastojci:

175g suhih keksa
55g šećera u prahu
1/8 čajne žlice soli
115g maslaca ili margarina
85g kokosovog brašna
260g čokoladnih komadića
250ml zaslađenog mlijeka
115g nasjeckanih oraha

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180ºC.

U zdjeli smiješajte zdrobljene kekse, šećer, sol, maslac ili margarin. Smjesu ravnomjerno natisnite na dno namaštene posude za pečenje veličine cca 33x23cm.

Podlogu od keksa pospite kokosom, a zatim razbacajte komadiće čokolade preko toga.

Ćokoladu ravnomjerno prelijte kondenziranim mlijekom.

Na kraju pospite orasima.

Pecite 30 minuta. Izvrnite na žičanu rešetku i ostavite da se hladi preko noći.

Ohlađeno narežite na prutiće.

petak, veljače 01, 2008

Čokoladna krema



Sastojci:


1L mlijeka
mahuna vanilije
10dg keksića amareta
5dg šećera u prahu
1/2 dcl ruma
4 jaja
2 žlice škrobnog brašna
15dg čokolade u prahu
2 dcl slatkog vrhnja

ZA UKRAS:
5dg gorke čokolade

Priprema:


Pristavite hladno mlijeko s uzdužno prorezanom vanilijom. Kad provri, maknite sa štednjaka, neka odleži 10 minuta. Namrvite amarete i zalijte rumom.

Miješajte žutanjke sa šećerom i škrobnim brašnom dok ne postane pjenasta svijetla smjesa. Pomalo primiješajte vrelo mlijeko iz kojeg ste prethodno izvadili koru vanilije. Miješajte na pari da se zgusne.
Umiješajte čokoladu, maknite sa štednjaka i dodajte sve ostale sastojke osim vrhnja, koje istucite i primiješajte hladnoj kremi.

Pospite naribanom gorkom čokoladom.
Related Posts with Thumbnails