Tradicionalni blagdanski kolač uz pravilno skladištenje može održati svježinu i cijeli mjesec.
40dg brašna + za rad
10dg raženog brašna
13dg krupno narezanih oraha
8dg grožđica
rum
3dg kvasca
1dcl mlijeka
1 čašica rakije
3 žlice ulja + za kalup
15dg šećera
1 žličica soli
2 jaja
ZA UKRAS:
1 bjelanjak
5dag krupno narezanih lješnjaka
U prosijano brašno (obje vrste) dodajte dignuti kvas, jaja, rakiju, ulje, šećer i sol. Mijesite dobrih 10 minuta.
Neka uzlazi na toplome sat i pol da se obujam udvostruči. Grožđice namočite u rum. Zatim mijesite tijesto još 5 minuta, umijesite polovicu grožđica i orahe.
Oblikujte 2 okrugla, visoka kruha i stavite na namašćeni lim. Neka se diže još 30 minuta.
Premažite kruhove bjelanjkom pa utisnite preostale grožđice i lješnjake.
Pecite 15-20 minuta u pećnici, zagrijanoj na 210ºC da dobije lijepu boju.
EXTRA SAVJET: Osim grožđica i lješnjaka, u blagdanski kruh možete staviti i drugo suho voće, komadiće čokolade, lješnjake, bademe isl.
Sastojci:
(za 2 kruha)40dg brašna + za rad
10dg raženog brašna
13dg krupno narezanih oraha
8dg grožđica
rum
3dg kvasca
1dcl mlijeka
1 čašica rakije
3 žlice ulja + za kalup
15dg šećera
1 žličica soli
2 jaja
ZA UKRAS:
1 bjelanjak
5dag krupno narezanih lješnjaka
Priprema:
Za tijesto namrvite kvasac u mlako mlijeko i primiješajte po žlicu brašna i šećera. Neka se diže na toplome.U prosijano brašno (obje vrste) dodajte dignuti kvas, jaja, rakiju, ulje, šećer i sol. Mijesite dobrih 10 minuta.
Neka uzlazi na toplome sat i pol da se obujam udvostruči. Grožđice namočite u rum. Zatim mijesite tijesto još 5 minuta, umijesite polovicu grožđica i orahe.
Oblikujte 2 okrugla, visoka kruha i stavite na namašćeni lim. Neka se diže još 30 minuta.
Premažite kruhove bjelanjkom pa utisnite preostale grožđice i lješnjake.
Pecite 15-20 minuta u pećnici, zagrijanoj na 210ºC da dobije lijepu boju.
EXTRA SAVJET: Osim grožđica i lješnjaka, u blagdanski kruh možete staviti i drugo suho voće, komadiće čokolade, lješnjake, bademe isl.
Nema komentara:
Objavi komentar