Pages

srijeda, prosinca 19, 2007

Blagdanski vijenac

Mramorni kolač sa trešnjama i šlagom napravljen u kalupu za kuglof brzo se pretvara u prekrasan blagdanski vijenac.

Sastojci:

8 jaja
20dg šećera
15dg brašna
15dg maslaca
1/2 praška za pecivo
malo soli
1 vanilin šećer
8dg kakaa

ZA NADJEV I UKRAS:
staklenku
kompota od višanja bez koštica
12dg šećera
2 listića želatine
1/2 dcl ruma
5 dcl slatkog vrhnja
10dg šećera u prahu
1 vanilin šećer
10dg čokolade za kuhanje


Priprema:

Za tijesto dobro izmiješajte žutnjke sa šećerom, naizmjence dodavajte brašno s praškom za pecivo i otopljeni maslac, te čvrsti snijeg od malo posoljenih bjelanjaka.

Polovici tijesta primiješajte kakao. U kalup naizmjence dodavajte tamno i svijetlo tijesto. Malo pomiješajte.

Pecite 1 sat u pećnici prethodno zagrijanoj na 180ºC

Višnje kuhajte 5 minuta sa šećerom i ocijedite. Želatinu namočite u hladnu vodu i poslije nekoliko minuta iscijedite te otopite u toplim višnjama. Dodajte rum.

Vijenac prerežite dva puta vodoravno. Na donji list rasporedite pola višanja.

Istucite slatko vrhnje pa primiješajte šećer u prahu i vanilin šećer. Na donji list preko višanja stavite sloj tučenog vrhnja.

Pokrijte drugim listom biskvita i ponovite postupak.

Poklopite trećim listom. Vijenac omažite tučenim vrhnjem.

Čokoladu sastružite nožićem za guljenje krumpira pa ih saspite po vijencu.


EXTRA SAVJET:
Par višanja možete ostaviti i za vanjsku dekoraciju.

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts with Thumbnails