Pages

ponedjeljak, prosinca 24, 2007

Božićna čokoladna cjepanica

Sastojci:

3 jaja
10dg šećera
1 vanilin šećer
3dg škrobnog brašna
6dg običnog brašna + za lim
3dg kakaa
žličica praška za pecivo
600ml šlaga
kompot od višanja


Priprema:

Istucite snijeg od bjelanjaka sa 3 žlice mlake vode. U tvrdi snijeg primiješajte obje vrste šećera, a zatim jedan po jedan žumanjak. Brašno pomiješajte sa kakaom, škrobnim brašnom i praškom za pecivo. Sve pomiješajte sa smjesom od jaja dok ne dobijete jednolični smjesu.
Veliki lim pokrijte aluminijskom folijom, namastite i pobrašnite te na nju izlijte smjesu.
Pecite desetak minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.

Namočite čistu kuhinjsku krpu te na nju prevrnite tijesto. Oprezno maknite foliju i pomoću vlažne krpe zarolajte biskvit pažljivo da ne popuca.

Pustite da se ohladi i za to vrijeme zmiksajte šlag pjenu.

Odrolajte biskvit. 2/3 šlag pjene premažite po biskvitu, 1/3 ostavite za vanjsko ukrašavanje. Ocjedite višnje iz kompote i jednolično ih poslažite po biskvitu.

Ponovno zarolajte.

Odrežite 1/5 rolade i to malo nakoso. Taj komad postavite sa jedne strane rolade da poprimi izgled odrezane cjepanice.

Preostali šlag premažite preko rolade. Dodatno ukrasite sa čokoladnim listićima.

EXTRA SAVJET:
Cijelu cjepanicu možete premazati i običnom kremom od čokolade pa po njoj izraditi pruge sa vilicom te napraviti gljive i listiće od marcipana.

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts with Thumbnails